Brioche met ham, kaas en walnoten
Wie zegt dat briochebroodjes altijd zoet moeten zijn…?
INGREDIËNTEN
- 150 g beenham van Aubel
- 150 g geraspte kaas
- 1 handvol walnoten
- 250 ml melk
- 550 g witte tarwebloem
- 6 eieren (300 gr eieren)
- 50 g suiker
- ½ blokje verse gist (21 gr) of een half zakje gedroogde gist (5 gr)
- 100 g biter
- Zout
- 1 ei (dorure)
BEREIDING
- THANGZHONG : Verwarm de helft van de melk in een steelpan met 50 g bloem. Bak 5 minuten aan op middelmatig vuur en meng voortdurend. De thangzong zou de textuur moeten hebben van een heel plakkerig, maar homogeen deeg. Voor wat dient dat ding? Een deel van de bloem verwarmen zorgt ervoor dat de zetmelen beginnen te gelifiëren. Door dit plakkerig goedje toe te voegen aan het deeg zullen de vetten en het vocht beter in evenwicht zijn in het deeg. Dit zorgt ervoor dat het brood malser, soepeler en luchtiger wordt.
- KNEDEN – DEEL 1 : Laat de thangzhong idealiter afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de thanghzong in een mengkom en voeg de rest van de melk toe. Voeg 500 g bloem, 6 eieren, 50 g suiker, een snuif zout en een half blokje gist toe. Kneed gedurendne een tiental minuten tot een homogeen en elastisch deeg. Pas op. Het is een plakkerig deeg! Maar het lukt wel.
- KNEDEN – DEEL 2 : Kneed verder en voeg 100 g boter op kamertemperatuur beetje bij beetje toe. Als de boter opgenomen is in het deeg, reken dan nog 10 minuten kneden in de robot.
- EERSTE RIJS : Bol het deeg zo goed mogelijk op en laat een eerste keer rijzen tot het verdubbeld is in volumen. Afhankelijk van de temperatuur duurt dit één tot twee uren. Voor het beste resultaat laat je het deeg een nacht rijzen in de koelkast.
- Duw het deeg plat en voeg 150 g fijngesneden beenham van Aubel, 150 g geraspte kaas en een handvol gehakte walnoten. Kneed goed tot alle ingrediënten opgenomen zijn. Bebloem het deeg lichtjes om proper te werken.
- TWEEDE RIJS : Duw het deeg plat en voeg 150 g fijngesneden beenham van Aubel, 150 g geraspte kaas en een handvol gehakte walnoten. Kneed goed tot alle ingrediënten opgenomen zijn. Bebloem het deeg lichtjes om proper te werken.
- Verwarm de oven voor op 180°C .
- Bestrijk de degen met een losgeklopt ei. Bak gedurende 30 minuten aan 180°C. Laat de broden minstens een kwartier afkoelen voor het snijden. Geniet ervan!