Nu de zon weer in het land is, bekruipt ons het vurige verlangen om buiten te eten. En dus hebben we ook zin om vlees en groenten te roosteren op de barbecue. De rosé staat koel, de rauwkost is op smaak gebracht… Nu alleen nog de houtskool opwarmen. Als u onze tips voor een geslaagde barbecue volgt, staan er u deze zomer zalige tafelgenoegens te wachten! Even doorlezen dus vóór u het vuur aansteekt…
6 BARBECUETIPS VOOR VLEES
- Vergeet niet het rooster voor te verwarmen om te vermijden dat het vlees eraan vastplakt. Haal het vlees 30 minuten vóór u het op de barbecue legt uit de koelkast: anders bestaat het risico dat de hitte niet tot binnen in de stukken vlees kan doordringen. Laat vlees in afwachting van het barbecueën nooit in de zon liggen!
- Een truc om de intensiteit van de hitte van de barbecue te checken: houd de palm van uw hand boven de hittebron en tel gedurende hoeveel seconden u de hitte kunt verdragen. Vijf seconden: lage hitte. Vier seconden: matige hitte. Twee seconden: hoge hitte.
- Prik altijd een paar keer in worstjes en pensen om te vermijden dat ze openbarsten tijdens het bakken. Prik daarentegen nooit in een stuk vlees tijdens het bakken: de jus loopt dan weg en het vlees zal taai worden. Om stukken vlees om te draaien zonder dat ze uitdrogen, is het dus beter een tang te gebruiken in plaats van een vork.
- Breng het vlees pas op smaak met zout als het bijna klaar is, zo niet verliest het zijn jus en wordt het taai. Deze tip geldt ook voor marinades, waaraan u nooit zout mag toevoegen.
- Grote stukken vlees bakt u voor op hoge hitte om de poriën van het vlees direct dicht te schroeien. Het vlees blijft dan lekker sappig.
- Om te vermijden dat er vet op de houtskool druipt – en er dus vlammen ontstaan – kiest u het best voor magere stukken vlees. Als u het vlees insmeert met olijfolie, vormt er zich een beschermend laagje dat vermijdt dat het vet uit het vlees wegloopt en welk ook de vorming van verbrande korstjes tegengaat. Idem dito voor marinades op basis van plantaardige olie, kruiden en specerijen die zowel het vlees als de omgeving heerlijk laten ruiken
4 GROENTETIPS, EEN VRIEND VOOR IEDEREEN WIE OP DE LIJN LET !
- Want barbecueën is een uitermate ‘slanke-lijn-kooktechniek’. Met het oog op een evenwichtige voeding kunt u het geroosterde vlees opdienen met allerhande salades, groene groenten, peulvruchten en rauwkost.
- Deze bevatten veel vitamines en dragen volop bij tot een geslaagde barbecue.
- Rooster ook eens spiesjes van groenten welke u vooraf gemarineerd heeft in olijfolie en op smaak gebracht met zout, peper en bonenkruid: prik afwisselend champignons, ui, paprika, schijfjes courgette en schijfjes aubergine op spies.
- U kunt dezelfde groenten ook vullen en ze dan grillen met een scheutje olie of bakken op een vel aluminiumfolie. Smakelijk!
9 GEBODEN VAN DE VOORZICHTIGE KOK!
Om te vermijden dat uw feest in een drama omslaat, neemt u maar beter enkele basisregels en voorzorgsmaatregelen in acht.
- Zet uw barbecue op een strategisch, praktisch en veilig plekje. Houd vooral de kinderen uit de buurt zodat zij zich niet kunnen verbranden aan de hittebron.
- Zorg dat uw barbecue stabiel staat. Of het nu gaat om een vast of een mobiel model, zet het op een stevige ondergrond zodat het niet kan kantelen.
- Het is niet de bedoeling uw gasten uit te roken: houd dus rekening met de windrichting en zet uw barbecue ver genoeg van de tafel.
- Gebruik geen recuperatiehout of -planken want die kunnen nog resten van toxische stoffen bevatten. Ook hout van naaldbomen is geen goed idee omdat het de smaak van het voedsel nadelig kan beïnvloeden.
- Begin nooit te bakken zolang er nog vlammen te zien zijn. Als voedsel verkoolt, worden er kankerverwekkende koolwaterstoffen geproduceerd
- Smeer het vlees nooit in met olie terwijl het op de barbecue ligt. Doe dat vóór u het bakt.
- Zorg voor keukengerei dat geschikt is om te barbecueën (met lange handvaten dus).
- Héél belangrijk: wakker het vuur nooit aan met een ontvlambaar en vluchtig product zoals alcohol of benzine. Dergelijke producten kunnen explosies en gemene brandwonden veroorzaken.
- Tot slot: zet ALTIJD een watersproeier, een emmer water of een emmer zand binnen handbereik. Of – helemaal ideaal – neem een speciale branddeken bij de hand. Want je weet maar nooit…
Wil je een kleine "caliente" touch aan jouw barbecue geven?
Probeer de Mexicaanse hotdog van onze vriend Loïc en breng de zon terug op je bord!
Olé